Waar wordt UV-C desinfectie gebruikt?

UV-C licht wordt in het binnen- en buitenland volop ingezet als desinfectietechniek. Zo worden in China hele schoolbussen gedesinfecteerd en in Italië behandelkamers. In welke landen en branches nog meer gebruik wordt gemaakt van UV-C licht, leest u in dit artikel.

3 juli 2020

Gebruik UV-C desinfectie

UV-C desinfectie wordt gebruikt in verschillende branches met allen hetzelfde doel: desinfecteren. Het kan daarbij gaan over oppervlakken, water en luchtdesinfectie.

Oppervlakken

UV-C licht desinfecteert oppervlakken het beste als deze glad en schoon zijn. Verpakkingsmaterialen als karton, doppen en flessen, worden bijvoorbeeld via een transportband naar een tunnel geleidt die de materialen belicht met UV-C straling. Soms worden deze transportbanden ook gedesinfecteerd om kruisbesmettingen te voorkomen. Door verpakkingsmateriaal en transportbanden regelmatig te desinfecteren, wordt de levensduur van de middelen verlengt. Daarnaast wordt er ook gespeculeerd dat UV-C straling ingezet kan worden voor de desinfectie van etenswaren. Dus wie weet wordt UV-C desinfectie in de toekomst hier grootschalig voor ingezet.

Water

Ook water en UV-C desinfectie gaan al jaren hand in hand. Zo werd in 1910 UV-C lucht al gebruikt om water te reinigen en filteren. Tegenwoordig is UV-C desinfectie nog steeds onderdeel van waterzuivering. Zo wordt UV-C licht gebruikt voor het desinfecteren van het waterfiltersysteem in schepen. Daarnaast maken wellness centers actief gebruik van UV-C straling. Het water van zwem- en bubbelbaden wordt met UV-C licht gedesinfecteerd voordat deze terug in de baden wordt geplaatst. Chloor wordt vervolgens nog wel aan het water toegevoegd om de micro-organismen op een aanvaardbaar niveau te houden. Met als gevolg minder onderhoud en benodigde chemicaliën voor hetzelfde resultaat.

Lucht

In het nieuws lezen we het al veel vaker: UV-C licht desinfecteert lucht. Deze desinfectie wordt voornamelijk ingezet bij ruimtes waar de kans op verspreiding van micro-organismen reëel is, zoals behandelkamers in ziekenhuizen, drukbezochte gemeentehuizen en dierenstallen. Via mens en dier komen namelijk micro-organismen in de lucht wat bijdraagt aan de verspreiding van bijvoorbeeld het griepvirus of hooikoorts. Met UV-C desinfectie wordt de lucht gereinigd om verspreiding tegen te gaan.

Van drinkwaterzuivering tot verpakkingen, UV-C desinfectie wordt dus veelzijdig ingezet, is onschadelijk en effectief. Gebruik UV-C desinfectie daarom ook in uw organisatie om mobile devices te desinfecteren. Onze UV-C desinfectie apparaten zijn hier uitermate voor geschikt.

 

 

 

 

 

Geraadpleegde bronnen:

Choudhary, R., & Bandla, S. (2012). Ultraviolet pasteurization for food industry. International Journal of Food Science and Nutrition Engineering, 2(1), 12-15. doi: 10.5923/j.food.20120201.03

Guerrero-Beltrmiddle, J. A. (2004). Advantages and limitations on processing foods by UV light. Food Science and Technology International, 10(3), 137-147. doi: 10.1177/1082013204044359

Krnwtr+ (n. d.). Van grondwater tot kraanwater. Opgehaald van: https://www.krnwtr.nl/van-grondwater-tot-kraanwater/

Roelofs, P. F. M. M. (1996). Desinfectie van bedrijfsvreemd materiaal door blootstelling aan uv-c. Rosmalen; Wageningen University & Research

Delen:
?