Wat is UV-C desinfectie?

UV-C desinfectie, misschien heeft u al een keer van dit begrip gehoord. Maar wat is UV-C precies en op welke manier is dit gerelateerd aan desinfectie? In dit blogartikel leggen we het graag aan u uit.

3 juli 2020

Wat is UV-C desinfectie?

UV, oftewel ultraviolet straling, bevindt zich in zonlicht en kan een grote impact hebben op onze huid. Denk hierbij aan vroegtijdige huidveroudering en huidkanker. Gelukkig kunnen wij ook positief gebruikmaken van de verschillende types UV-straling. Zo wordt artificiële UV-straling verwerkt in lampen en ingezet voor fotografie, chemie en natuurlijk desinfectie.

Wat is het effect van UV-C licht op virussen en bacteriën?

Al bijna 150 jaar wordt UV-C gelinkt aan desinfectie. Dit type UV-straling wordt gelukkig tegengehouden door de ozonlaag. UV-C heeft namelijk een grote impact op de werking van micro-organismen (bacteriën, virussen en schimmels). Zo ontdekte Hart (1960) dat het aantal patiënten dat na een operatie een infectie kreeg, sterk afnam (van 11.62 procent naar 0.24 procent) als de lucht in de operatieruimte met UV-C licht was gedesinfecteerd.

Deze manier van desinfecteren brengt dus het aantal aanwezige micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en schimmels, terug naar een aanvaardbaar niveau. Met als gevolg dat de kans op een infectie daalt.

Hoe zetten we UV-C effectief in?

UV-C licht kan micro-organismen doden, maar hoe kunnen we dit effectief inzetten? Tegenwoordig zijn de mogelijkheden door de vele onderzoeken en technieken enorm. UV-C licht is veelzijdig inzetbaar: grootschalig, compact, markt gerelateerd of voor particulier gebruik. Het kan zelfs een gehele inboedel desinfecteren als deze voldoende wordt blootgesteld aan de straling. Deze desinfectie is dan net zo efficiënt als desinfecteren met chloramine.

THP Clean Mobile

Het is dus allang geleden bewezen dat UV-C licht kan desinfecteren. Maar hoe kunnen wij deze desinfectietechniek inzetten bij organisaties zonder extra kosten, tijd en met zo’n efficiënt mogelijk resultaat? Deze vragen hebben wij als THP ook gesteld.

Wij hebben onze expertise in het reinigen van mobiele apparatuur op de werkplek, de kennis van experts in het voorkomen en verspreiden van infecties en de resultaten van verscheidene (zelf uitgevoerde) onderzoeken gebruikt om een antwoord te geven op deze vragen. Het antwoord? Een UV-C desinfectie apparaat speciaal ontwikkeld voor kantoren, winkels en openbare ruimtes.

Wij hebben verschillende van deze UV-C apparaten ontwikkeld. Bijvoorbeeld de Happy Clean Zuil. Deze zuil kan geplaatst worden bij de entrees van kantoren, openbare ruimtes en winkels. Bezoekers/medewerkers kunnen dan gelijk bij binnenkomst hun device  desinfecteren. Denk bijvoorbeeld aan een telefoon, maar ook aan een bezoekerspas of oordopjes. De zuil staat normaliter dus op een vaste plek in een organisatie. De Happy Clean Box wordt daarentegen mobiel gebruikt. Dit desinfectie apparaat gebruiken de meeste organisaties voor het desinfecteren van de werkplekken. Om dit te doen, plaats je de box op het toetsenbord, computermuis of laptop van de werkplek en druk je op de knop. Hierdoor gaan de speciale UV-C lampen in de box branden en de hardware desinfecteren. Dit duurt maar 30 seconden. Een medewerker kan dus gelijk in de ochtend zijn of haar werkplek desinfecteren met de box en zo werken achter een schone werkplek.

Wilt u meer informatie over deze desinfectietechniek of de UV-C desinfectie apparaten? Neem dan contact met ons op.

 

 

 

 

Geraadpleegde bronnen:

Andersen, B., Banrud, H., Boe, E., Bjordal, O., & Drangsholt, F. (2006). Comparison of UV-C light and chemicals for disinfection of surfaces in hospital isolation units. Infection Control Hospital Epidemiology, 27(7), 729-734.

Hart, D. (1960). Bactericidal ultraviolet radiation in the operating room. Twenty-nine-year study for control of infection. Journal of the American Medical Association, 172, 1019-1028.

Nawkar, G. M., Maibam, P., Park, H., Sahi, V.P., Lee, S.Y., & Kang, C.H.  V. P., Sahi, S. Y., Lee, & Kang C.H. (2013). UV-induced cell death in plants. International Journal of Molecular Sciences, 14, 1608-1628. doi: 10.3390/ijms14011608

Njoo, M. D. (n.d.). Zon en Huid. Opgehaald van https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/zon-en-huid/

Simmons, S., Dale, C., Holt, J., Velasquez, K., & Stibich M. (2017). Role of ultraviolet disinfection in the prevention of surgical site infections. In S. Ahmad (Red.), Ultraviolet light in human health, diseases and environment (996, pp. 255–266) Cham: Springer. doi: 10.1007/978-3-319-56017-5_21 Advances in Experimental Medicine and Biology

Delen:
?